perjantai 15. heinäkuuta 2011

Hobby King YAK 54 - Osa 4. Liimatestit

Lentokoneen materiaalin EPO:n liimaamisesta tuntui löytävän internetistä niin monta erilaista mielipidettä sekä ristiriitaista tietoa, että päätin suorittaa omat testit. Rajasin testiliiman ulkopuolelle epoxin, koska se ei näyttänyt foorumien mukaan toimivan minkään tyyppisten "styroksin kaltaisten" lentokoineiden kanssa (paitsi sen styroksin kanssa). CA (cyanoacrylate) liimasta en pidä sen huonon täyttävyyden takia joten CA jäi pois pelkästään omien mieltymysten takia.
Ulkomaalaisilla foorumeilla EPO:sta puhuttaessa esille nousi usein Gorilla Glue merkkinen liima, ikävä kyllä kukaan ei maininnut minkä tyypisestä liimasta oli kyse. Pienen googletuksen jälkeen selvisi, että Gorilla Glue on tyypiltään yksikomponenttinen polyuretaaniliima. Gorilla merkkinä on suomessa toistaiseksi kohtalaisen tuntematon. Gorillan teippejä tosin näyttäisi nykyään olevan Motonetistä.

Liiman etsiminen osoittautuikin harvinaisen hankalaksi. Poikkesin ensin Nekalan Rautaotrassa, jossa myyjä ei osannut ehdottaa muuta kuin Sikan massa tyyppisiä tuotteita. Bauhaussissa myyjät olivat jälleen hyvin avuliaita, mutta yhtään polyuretaaniliimaa heillä ei ilmeisesti valikoimissa ollut. Seuraavaksi poikkesin Motonetissä josta mukaan tarttuikin kaksikomponenttinen polyuretaaniliima. Päivän päätteksi surffailin vielä Clas Ohlsonin sivuille josta löytyikin viimein yksikomponenttista pu-liimaa.

Tässä suuren liimatestin tulokset:
Harrasteliima (Asetoniliukoinen) - Ei tartuntaa, liuoittaa EPOa (pakkohan se oli kokeilla)
Valkoinen puuliima PVCa, hiomaton pinta - Ei tartuntaa
Valkoinen puuliima PVCa, hiottu pinta - Kohtalainen tartunta
Kaksikomponenttinen polyuretaaniliima, hiomaton pinta - Ei tartuntaa
Kaksikomponenttinen polyuretaaniliima, hiottu pinta - Voimakas tartunta
Yksikomponenttinen polyuretaaniliima, hiomaton pinta - Ei tartuntaa
Yksikomponenttinen polyuretaaniliima, hiottu pinta - Voimakas tartunta

Hiomaton EPO pinta oli kaikille liimoille hankala. Olisikohan pinnassa jäämiä puristimen irroitusaineista? Tavallinen PVCa puuliima tarttui kohtalaisesti ja revittäessä balsan kappale irti jäi testipalaan pieni palanen EPOa. Polyuretaaniliimat taas vetivät EPOa mukanaan ja testikappaleisiin jäi selvät EPO-kerrokset kiinni. Hinta / laatusuhteeltaan parhaimmaksi nousi yksikomponenttinen polyuretaaniliima. Liima myös turpoaa hieman kuivuessaan, joten se täyttää huokoisen materiaalin koloja. Liima kovettuu kosteuden avulla.
Kaksikomponenttinen polyuretaaniliima kovettui saumaltaan joustavaksi. Liima on kallista verrattuna yksikomponenttiseen liimaan, mutta toisaalta se kovettuu varmasti (oikealla kovetin-liima suhteella) myös henkittämättömien materiaalien välissä.


Käytetyt liimat:
PVCa - Kiilto, Puuliima B3
Yksikomponenttinen polyuretaaniliima - Casco, Cascol Puuliima Polyuretan 1809
Kaksikomponenttinen polyuretaaniliima - Bison, Power adhesive

2 kommenttia:

  1. Hei,
    gorilla liimoja löytyy linkistä.
    http://kauppa.maritimshops.fi/PublishedService?file=&action=view&pageID=3&OpenGroups=&groupID=1047&

    VastaaPoista
  2. http://kauppa.maritimshops.fi/
    Minimiostos ja toimituskulut
    Tilauksillamme ei ole minimitilausrajaa. Alle 150 euron tilauksiin lisäämme 15 euron toimituskulut. Tilauksen ollessa yli 150 euroa toimitusmaksu on 10€.
    tulee liimalle hintaa

    VastaaPoista